ВРАГЪТ НА ТРЕЙДЪРА

според Йордан Калоянчев – активен трейдър и брокер международни пазари в ИП Карол.

70344

Реших в моя пост да наблегна на това, което личният опит ме е научил. Всеки може да намери информация как принципно трябва да стоят нещата, но най-ценно е сам да разбереш някои истини, макар и по трудния начин.

Вече 6 години търгувам активно, като 99% от сделките ми са на Forex пазара. Това беше достатъчно време за да забележа свои слабости и силни страни, с които неизменно трябва да се съобразявам и в бъдеще.

В тези редове накратко ще ви споделя кой е най-големият ми враг в трейдинга.  Вярвам, че пред него се изправят много повече хора, отколкото тези, които си признават. Това е овъртрейдинга.

Нещо ни кара винаги да участваме в пазара. В него сме посветили време, пари, безсънни нощи, нерви, смели надежди. Трудно е да обърнем гръб на всичко това и просто да бездействаме. От страни погледнато това може да изглежда като постъпка на страхливец – имаш пари по сметката, имаш свободен маржин, имаш и някаква идеи за търговия, но не заемаш позиция.

Защо? Страх ли те е? Увереност ли ти липсва?

Ако търсим отговор в тази посока най-често ще сгрешим. Нетърпението и страхът от пропуснато движение на пазара е това, което ни кара да заемаме позиция на всяка цена. Най-смущаващото нещо сякаш е да видиш сметка на активен трейдър, без позиции. Но кой казва, че такъв трейдър е страхливец? Анализирайки статистиката от сметка си в МетаТрейдър виждам колко много мои позиции са били честно казано неоснователни. Мислил съм си: „Днес ще говоря пред клиенти, ще снимам видео – не бива да го направя без самият аз да имам позиции. Защо пък да не изтъргувам онзи крив модел, който май виждам в един-коя си валутна двойка? Нямам ли позиции какъв трейдър съм аз? Другите ще си помислят, че се струвам от нещо, че пазарът ме е смазал предната вечер…“ В тези размисли откриваме няколко големи грешки, най-сериозната от които е „другите ще си помислят“. Следствие от нея е именно овъртрейдинга, за който говорим. Заемаш позиция без да си сигурен дали трябва. Просто пробваш някаква идея без да вярваш истински, че ще спечелиш от нея.

Какво е решението?

Както винаги във Форекс търговията, то е в самите нас. Трябва да приемем, че по сметката си ние правим нещата, които ще ни донесат по-добри резултатите. Не търгуваме за да си чешем егото, не търгуваме и за да си мислят другите, че винаги сме хората с идеите и със смело участваме на пазара дори и тогава, когато останалите уж не-толкова добри трейдъри, не виждат какво да изтъргуват. Трябва да се осъзнае, че когато липсата на позиция ще се отрази по-добре на резултата ни – то това е единственото правилно решение. Нищо друго няма значение, понеже в крайна сметка сме тук за да изкараме пари от пазара, а не да се борим срещу химери – кой бил по-добър, по-активен, по-склонен да поема рискове.

Ако можех да променя едно нещо за тези 6 години, то това нямаше да са позициите, в които не съм слагал стоп. Нито пък тези, които са били с по-голям от нужното обем. Бих премахнал именно позициите заети поради глупавото желание винаги да участваш на пазара, независимо дали има добра възможност или не. Те са ми донесли най-много вреда, понеже неприятностите от тях са по-неосезаеми. Позицията без стоп, който ти е фалирала сметката те удря с все сила в челото и втори път много добре си помисляш пред да я заемеш. Докато несериозните позиции, заети с цел „да си част от купона“, остават мнимия ти враг, който регулярно точи пари от сметката ти.

Тази публикация е част от кампанията „Търгувай отговорно!“

Сподели тази статия:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisEmail this to someone

About 

Българско форекс списание за трейдъри и инвеститори на финансови пазари.

http://trade4win.info/

Tags: ,

Свободната общност

Българските трейдъри

Ела при нас във Фейсбук!

Кампания

Удивителна

Ползване

Публикациите в trade4win.info са информационни, не съдържат препоръки за покупка или продажба и не трябва да се ползват за взимане на инвестиционни решения.

Отговорност

Търговията на Форекс пазара е високорисково занимание и trade4win.info не носи отговорност за решения, взети на базата на поместените тук публикации.

Условия

Списание trade4win.info е независима медия и неговото издаване не е обвързано с брокери на финансови услуги, както от България, така и от чужбина.

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.