ЗАЩО НИ ТРЯБВА ОБЕКТИВНОСТ В НАШИЯ ТРЕЙДИНГ?

Една задълбочена статия от колегата Александър Дяков, в която той систематично споделя основни акценти от своя опит като професионален форекс трейдър. Разбулва „тайната“ на успеха, назовава причините, които водят трейдърите до провал, и разкрива какъв е трейдинг процеса на един професионален трейдър.

В края на статията Александър представя своето ново обучение по „Цялостен Технически Анализ“ и дава специална отстъпка за читателите на списание Трейдър.

Знаете ли какво е общото между всички трейдъри, които провалят своя трейдинг? Сигурен съм, че всеки от вас, може да изтъкне не една или две причини относно трейдинг провала, но дали бихте казали, че липсата на обективност е общото между всички губещи трейдъри?

Не знам дали сте забелязали, но единствената „истинска мисия“ на всеки, който проваля своя трейдинг, е да намери „тайната“, която е достъпна само за професионалните и успешни трейдъри. Губещите трейдъри дълбоко вярват, че има някаква „тайна“ и веднъж намерили я, те ще трансформират своя трейдинг на мига. Те се чувстват „недостойни“, защото не са част от онези малцина избраници, които са получили „тайната“. Но пък от друга страна, те си мислят, че са „достойни“ да бъдат едва ли не набелязани от „световната конспирация“. Сякаш пазарът им чете мислите и винаги неговото движение, е в пълно противоречие, спрямо посоката на техните позиции. Също така си мислят, че техният трейдинг капитал е изкупителната жертва, за това, че не са част от висшия Ешелон на професионалните трейдъри – каква ирония само.

Stock market concept

Искам да разбуля „тайната“

пред вас в тази статия. Вярвам, че думите ми имат тежест, защото ги пречупвам спрямо призмата на моя над 11 годишен опит на пазара – аз съм професионален валутен трейдър, като от 2013 година съм и последователно печеливш такъв. Като за този период съм успял да предам моите знания и опит, не на един или двама. Не се притеснявайте няма да ме сполети справедливият гняв, на „пазителите на тайната“, просто защото „тайната“ се крие в – постоянството!

Нима очаквахте нещо друго? Общото между всички и професионалните трейдъри е тяхното постоянството – постоянството в следването на трейдинг процеса, постоянството в тяхната ментална настройка, постоянство в техните ритуали и най-вече постоянният фокус, който им помага да са в зоната. Под зоната имам предвид онова състояние, в което влиза нашия мозък, за да направим нашето представяне на върхово ниво. Всички от вас, които гледате спорт, сте виждали как даден футболист, тенисист, атлет и т.н., в един момент прави всичко с лекота. Най-добрите спортисти правят това, което е невъзможно за мнозина, възможно за тях. Не случайно ги обсипват с всякакви епитети, наричат гении или притежатели на магическото докосване – просто защото всичко, което правят изглежда толкова неестествено и лесно. Причината за тяхното представяне се крие в способността да влизат в зоната на тяхното върхово представяне – където всичко е възможно.

Аналогията между спорт и трейдинг

не е случайна. Професионалните трейдъри, са нищо повече от ментални атлети, които всеки ден трябва да са във върхова форма, за да са постоянни и подържат своето предимство на пазара. Знам, че сега идва и логичният въпрос: – „Как можем да изградим това постоянство?“ – отговорът е прост, с помощта на обективността!

Преди да си говорим за силата на обективността, нека да хвърлим поглед върху унищожителното проявление на субективността в трейдинга, като преминем през трейдинг процеса на онези, които се провалят.

Постоянно губещите и провалящите се трейдъри преминават през един и същ процес. Те преравят интернета, за да намерят стратегия, която да е печеливш, разбира се, тя не трябва да е само печеливша. Стратегията трябва да е изключително печеливша, с успеваемост граничеща до 100%. Когато се намери, задоволяващо „решение“ и му се даде вот на доверие, след 1-2 губещи серии, стратегията или техниката се захвърля, като се подновява търсенето, за следващата стратегия, която ще „обещае“ невероятна печалба. Голямата успеваемост и печалбата не са случайни изисквания, все пак как се правят тук така милионите, със сметка от 1 000 долара? С новата стратегия се затваря цикълът на търсенето, но за жалост този цикъл е безкраен – безкрайно преминаване от една стратегия и техника в друга.

Обаче, нашите губещи приятели, „осъзнават“ в един момент, че цялата тази дейност не е безсмислена. Те променят своето мислене, мислейки си, че така отсяват ненужното, за да достигнат до „златните късове“ в трейдинга! Да, наистина остават с късове, дори някои достигат и по-далече. Те мислят, че са намерили всичките нужни парченца от трейдинг пъзела и това, което оставя е да ги наредят, за да подредят своя трейдинг шедьовър. За жалост трейдинг шедьовърът от техните възприятия, е в пълен контраст с реалността. Да, въпреки че, реалността отново е функция на индивидуалните ни възприятия, тя става изведнъж абсолютна, когато я пречупим през цифрите и математика. Точно тази абсолютна реалност, пречупена през цифрите, говори, че техния шедьовър е просто една

Обективностбезкрайна комбинация от субективност,

която довежда до низ от колебания. Какво имам предвид? Ако цената се запъти към нивото на вход, то сделката не винаги се осъществява на предварителното ниво на вход, просто защото изплува „чувството“, че сега не е момента за вход – за това вход нивото се премества, за да се влезе на „по-добра цена“. По абсолютно същата аналогия, стоп нивото бива много често премествано, за да му се даде допълнителна „глътка“ въздух. Като в последствие пазарът, показва, че е изтрил не малка част от трейдинг капитала. А когато е отворена позиция и цената се е запътила към нивото на цел, то вече адреналина започва да си казва думата и „най-правилното“ решение е, да се намали нивото на целта или да се затвори позицията, за да се гарантира печалбата – все пак, пазарът може да обърне по посока на стопа. Това са част от колебанията, които биват изградени в губещите трейдъри, благодарение на субективността. Всяко решение, което взимаме в трейдинга си има своята цена, за жалост цената на субективността е прекалено висока.

А каква е цената?

От моя опит, както и спрямо моите клиенти, субективността води, до редица унищожителни лоши навици – навици като:

  • Липса на трейдинг дисциплина и постоянство
  • Използване на свръх leverage
  • Желанието всичко да се случва веднага, без никакви усилия
  • Отсъствие на писмен трейдинг план или сериозното отклоняване от него
  • Липсата на backtest на стратегиите, които търгуват
  • Асоцииране на всяка печеливша сделка с наслада, и всяка губеща с болка
  • Непоемането на отговорност за грешките си и непоучаването от тях
  • Влизането в сделка преди пазарът, да им предостави причина за влизане

Както и още много други навици, които водят до нерешителност. Нерешителността от своя страна, отваря широко врата на емоциите. Веднъж влезли емоциите в нашият трейдинг, то ние активираме процеса на себе-саботирането.

За жалост години наред, не световната конспирация, а аз сам на себе си бях най-големият си враг. Знам какъв е вкусът на субективността, знам деструктивната сила на емоциите и тяхното проявление в себе-саботажа, към моя трейдинг капитал!  Субективността взима трейдъра и го качва на емоционалното влакче на ужасите, като това влакче има само една крайна дестинация – пълното унищожаване на трейдинг капитала.

Ако субективността води до унищожаване на капитал, дали обективността води до генериране на капитал? Досещате се, че отговорът се крие в самия въпрос, но защо обективността има такава голяма съзидателна сила? Няма по-лесен начин за обяснението на тази сила, от това да погледнем

TradingТрейдинг процеса на един професионален трейдър

Както писах по-горе, професионалният трейдинг е нищо повече от процес на постоянство – постоянно поддържане на зоната на върховото представяне. За да се изгради този процес, всеки трейдър има нуждата от ясни и точни правила, които са съставени в трейдинг план. Под ясни и точни правила имам предвид правила, които математически им предоставят предимство на пазара, т.е. това са правила, които са доказано печеливши! Това не са само правила за трейдинг техники и стратегии, а правила за цялостния им трейдинг – като започнем от трейдинг ритуалите, преминем през всички трейдинг процедури и приключим до менталната настройка и трейдинг психология.

Нека да видим проявлението на обективността в една трейдинг стратегия. Дадена трейдинг стратегия става такава, само когато стъпи на ясна последователност от събития, които трябва да се случат на пазара. Разбира се наличието на ясна последователност от правила, не превръща автоматично стратегията  в печеливша такава. Обективният фундамент от правила, на който стъпва стратегията, дава възможност на всеки трейдър да проучи сам за себе си тези правила, и сам да достигне до крайното заключение, дали стратегията е печеливша или не. Да, тази възможност се нарича backtesting – „този така любим процес за всички трейдъри“.

Няма да ви лъжа, като ви кажа, че това е наистина тежък и изнурителен процес – аз съм преминавал през няколко такива процеса, като в края на всеки един от тях, получавах психически дискомфорт, щом ставаше дума за backtesting. Да, това е може би е един от най-тежките елементи в трейдинг процеса, но е изключително важен, защото той е висшата инстанция, която казва дали дадена стратегия е печеливша или не. Благодарение на обективността и процеса на backtesting, всеки трейдър знае какво да очаква от всяка трейдинг техника и стратегия, която използва.

Това очакване в трейдингът се превежда като вероятности, а професионалният трейдинг е нищо повече от игра на вероятности. Когато вероятностите са на страната на трейдъра, то те ще са статистически печеливши в дългосрочен план, т.е. той/тя разполага със

Собствена машина за пари

Машината за пари в контекста на трейдинга е, неотлъчното следване на трейдинг план с положително очакване. Най-добрият приятел на трейдъра не е трендът, а неговият трейдинг план. Разбира се, ние не трябва да утвърждаваме планът като наш приятел, а по скоро като трейдинг Библия – като вярата в нея ще произтича от положителното статистическото очакване на целия план.

Наличието на трейдинг план с положително очакване

води до преглъщане на егото в самия трейдър, както и до контрол над емоциите. Благодарение на своя план, професионалните трейдъри прогнозират бъдещите ходове на пазара. Създават различни прогнози и чакат пазарът да влезе по посока на някоя прогноза. След това те чакат пазарът да им предоставите и причините им за вход. Обективността, води до пълното изкореняване на колебанията в трейдинга.

Професионалният трейдър знае 3-те най-важни нива за всяка сделка – нивото на вход, стоп и цели. Като тези нива не се променят за нищо на света – промяна може да има, само ако трейдинг планът позволява активен трейд мениджмънт, веднъж отворена позиция. Това е изключително важно, защото решението за отваряне на сделка, е пречупено през очакванията и вероятностите на трейдинг планът, в частност на стратегията, която отиграва.

Губещите трейдъри не преминават през backtesting процес и не знаят какво да очакват от стратегията, която търгуват. Когато един професионален трейдър влезе в губеща серия, той не се паникьосва и не захвърля стратегията, която използва, просто защото знае колко е средната и максималната губеща серия.

TradeОбективността води до преглъщане на егото

защото решенията няма да са следствие спрямо това, което искаме да се случи на пазара, а спрямо нашият трейдинг план – това ни дава огромна власт над нашите емоциите.

Когато стъпим на обективността, ние можем да прогнозираме и дългосрочното нарастване на трейдинг капитала.

Очакването на аматьорите в трейдингът е, че могат да превърнат сметка от 1 000 долара, в милиони за изключително кратко време. За жалост реалността отново се разминава с тези очакванията, като това разминаване е изключително контрастиращо(като денят и нощта) –  90% от трейдърите, губят 90% от своя трейдинг капитал, за 90 дни.

Очакванията на един професионален трейдър

са функция спрямо неговия индивидуален трейдинг стил и рисков профил, но като средното месечно увеличение на ниво професионален трейдинг е между 3% и 5%. До тези проценти достигат професионалните трейдъри, с които работя и комуникирам, както и до същите изводи съм достигнал в моя личен трейдинг. Разбира се, някои месеци може да има много по-малка доходност, а други да е доста по-значително. Не трябва да забравяме, че е възможно някой месец, а дори и поредица от месеци, да сме на загуба – затова средната месечната доходност е разхвърлена на дългосрочна база.

Професионалният трейдинг не е спринтова дисциплина, а маратон – винаги се гледа в дългосрочен план. Винаги в дългосрочен план сработва вероятността! За жалост губещите трейдъри, нямат обективни очаквания и биват раздирани от емоции, които вече знаем какъв ефект имат.

Като страничен ефект на обективността, вие ще получите емоционално освобождение. Отново ще кажа, че когато нашите решения произтичат от трейдинг план с положително очакване, и ако неотлъчно се придържаме към него, то ние ще бъдем печеливши в дългосрочен план.  Може да изглежда странно на пръв прочит, но нашият план ни слага възбрани, а тези възбрани, водят до съзнателен емоционален контрол(нашият префронтален кортекс е в контрол, а не лимбичната система) и емоционално освобождение.

Когато стъпим здраво върху обективността, ние освобождаваме нашия трейдинг от емоциите и тяхната деструктивна сила. Когато разполагаме с правилен и професионален трейдинг процес, който е материализиран в трейдинг план с положително очакване, то единственото, което ни остава е, да сме постоянни в това, което правим, за да поддържаме върховото ниво в нашият трейдинг.

Благодарение на обективността, ние успяваме да контролираме единството, което можем – неотлъчното следване на нашият план. Именно защото моят трейдинг стъпва напълно на обективността, аз съм успял да предам знанията и опита на много трейдъри.

Да, както виждаме, както губещите, така и професионалните трейдъри са постоянни, но това постоянство е с различен заряд. Субективността е с негативен заряд, който води унищожение на капитал. От другата страна зарядът на обективността е положителен, който взима трейдъра и го поставя в бързата лента, с крайна дестинация финансова свобода!

Ако считате, че вашия трейдинг е низ от субективизъм, то се надявам статията, да ви е накарала да се замислите, и да прегърнете трансформационната сила на обективността.


Learn to earnСега, след като вече сте осъзнали силата на обективността, ви предлагам да се запознаете с моя курс, наречен „Цялостен Технически Анализ“. В него съм систематизирал всички мои знания и дългогодишен опит, за да изградя максимално информативно съдържание.

Целта на курса е да поучите максимално голяма стойност, за отделеното ви време. Курса е структуриран от простото към сложното, като всеки урок надгражда над предишния и това е с една единствена цел – когато приключите последния урок от курса, да видите цялата картина, т.е. ще подредим с вас всички парченца на пъзела наричан Технически Анализ.

Ясните и точни правила ще помогнат за изключително кратко време да разберете всичко в този курс. Започвайки от езика и психологията на пазара, преминавайки през инструменти, които съставляват редица печелившите стратегии и техники, показани в курса(всичко това ще бъде пречупено спрямо различните трейдинг стилове,  за изберете правилния за вас), приключвайки в напреднали трейдинг техники и цялостен процес за изграждане на трейдинг постоянство.

За да научите повече за систематизираното над 11 часово трейдинг обучение, структурирано в 24 урока, което е функция само и единствено на обективността, то горещо съветвам да кликнете върху линка:

Цялостен Технически Анализ

Специално за всички читатели на „Списание Трейдър“ Александър Дяков предоставя 10% отстъпка от крайната цена на курса по „Цялостен Технически Анализ“.

За да се възползвате от отстъпката, използвайте промо код: trade4win10%

Сподели тази статия:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisEmail this to someone

About 

Българско форекс списание за трейдъри и инвеститори на финансови пазари.

http://trade4win.info/

Tags: , ,

Кампания

Удивителна

Ползване

Публикациите в trade4win.info са информационни, не съдържат препоръки за покупка или продажба и не трябва да се ползват за взимане на инвестиционни решения.

Отговорност

Търговията на Форекс пазара е високорисково занимание и trade4win.info не носи отговорност за решения, взети на базата на поместените тук публикации.

Условия

Списание trade4win.info е независима медия и неговото издаване не е обвързано с брокери на финансови услуги, както от България, така и от чужбина.

Контакти

Редакция:

magazine(at)trade4win.info

Фейсбук страница:

 


Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close