ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО ЗА АТБ

От:  | March 20, 2017 | Категория: Още по темата

За две години от своето създаване Асоциацията на Трейдърите в България НЕ постигна пълно покритие на нито една дума от своето наименование.

Датата 13 март 2017 г. е повратна за Асоциацията на Трейдърите в България. Този ден е знаменателен с това, че официалният сайт на Асоциацията беше откраднат от хостинга на списание Трейдър, където беше създаден и се поддържаше от неговото създаване преди две години. Екшънът се е разиграл в рамките само на 5 минути. През това време едно лице прави back файлове на цялото съдържание на основния сайт (atb.bg), сменя DNS сървърите и прехвърля сайта на собствения си хостинг акаунт. Това става възможно поради факта, че това лице също като мен имаше достъп до административната част на atb.bg. Макар и да изглежда невинно на пръв поглед, въпросното деяние се квалифицира като компютърно престъпление в Наказателния Кодекс. Помествам отделно детайлна хронология на събитията.

Не знам дали това се е случило в рамките на същите 5 минути, но лицето е ликвидирало старите e-mail адреси на Асоциацията и най-вероятно е направило нови под същите имена на собствения си хостинг акаунт. Достъп, както до администрацията на основния сайт, така и до новите пощенски кутии, вече има само въпросното лице.

Ликвидирането не свършва дотук

Като косвен ефект от открадването на основния сайт на Асоциацията на трейдърите в България (atb.bg) спират да работят другите два сайта на АТБ. Те бяха конфигурирани като поддомейни в хостинга на списание Трейдър, все още са си там, но без основния домейн вече НЕ се отварят.

Сайтът otgovorni.atb.bg  е създаден специално за кампанията на Асоциацията „Търгувай отговорно!“ и в него има много важна и предупредителна информация във вид на мнения и препоръки от реални трейдъри. Нищо от това обаче вече не може да се прочете, въпреки че цялата база данни си стои на стария хостинг.

Същата е съдбата и на друг сайт на АТБ – members.atb.bg. Работихме върху неговото създаване с колегата Николай Колев и, преди да престане да се вижда в Интернет, този сайт беше територия само за членове на Асоциацията. В него всички имахме индивидуални профили, с които влизахме, коментирахме и публикувахме. Там също имаше полезна информация, която за жалост също е недостъпна за членовете на АТБ, макар да си стои на стария хостинг.

С прискърбие ви съобщавам за тези събития и за загубата на двата сайта и поради една много лична причина – вложил съм десетки идеи, мисъл, време и повече от 100 часа труд и творчество в създаването на трите сайта на АТБ и е много жалко, че те станаха жертва на въпросното лице, което не е някаква периферна фигура, а човекът, който аз лично предложих за председател на нашата Асоциация още при нейното създаване. Но докато за компютърните престъпления има компетентни органи, които да се занимават, грозният инцидент е повод ние да си поговорим

Какво се случва с Асоциацията?

Търпеливо изчаках една седмица от грозния инцидент лицето да се извини, поправи и да си посипе главата с пепел, но нищо от това не се случи. Може би ще си помислите, че то чака деня за прошки следващата година, но грешите – чака следващия си мандат като Председател. Веднага бързам да уточня, че болка ми не е за председателското място, а за състоянието на Асоциацията две години след нейното създаване. Проблемът е в това, че идеята за едно национално сдружение на гилдията се СМАЛИ до размера един индивидуален трейдърски проект – такъв, като десетки други в нашата страна. За разлика от АТБ обаче, те съществуват БЕЗ юридическо лице с такова величествено наименование и БЕЗ да събират членски внос.

През 2015 г. шестима ентусиасти учредихме сдружение с нестопанска цел и го нарекохме Асоциация на Трейдърите в България. Ние шестимата станахме и първия управителен съвет на това сдружение. Според Устава на организацията, нашият мандат е с продължителност от 2 години и той изтича през м. април 2017 г. Много от нас, и аз в това число, решихме, че е време да прекратим активната си работа в Асоциацията. Драмата обаче НЕ е в това, че едни хора ще се сменят с други, а в това, че е подменена първоначалната идея.

Сега, две години след учредяването, нито една дума, съставяща абревиатурата АТБ, няма своето пълно покритие. Организацията НЕ успя да стене притегателен център за изявени български трейдъри, всеки от които „копае в собствената си нива“. Започнала амбициозно с първия български трейдинг маратон, дейността на Асоциацията все повече прилича на one man show. Нямам нищо против ярката индивидуалност на всеки един изявен трейдър, нито оспорвам желанието му да събира слушатели, но такава една дейност в никакъв случай не е нормално да се случва под шапката на нещо, което се нарича Асоциация.

Няма един единствен правилен начин за търгуване, а палитра от знания, разбирания, инструменти и методи за търговия. В България има и много изявени трейдъри, които разработват, популяризират и прилагат елементи от тази палитра. Но те не канят и не излизат на трибуната на АТБ.

В Асоциацията има и други зони с ограничен достъп. Така например, само един човек в нашата организация знае точния брой на членовете на АТБ. И това е една от най-строго пазените тайни, дори и пред Управителния съвет на сдружението. За да съхрани тази секретна информация, нашият Председател е сътворил и един пълен абсурд с отчета за приходите и разходите на Асоциацията към 31.12.2015 г. За да НЕ може да бъде изчислен броя на членовете, в него намираме само две цифри  –

Приходи =1 и разходи =1

Такъв отчет може и да е нормален за пред финансовите институции, но НЕ и за хората от сдружението. Не е приемливо сумарният членски внос на десетките членове да е равен на 1, а съвкупните разходи да остават скрити също зад такава единица. За мен, да се посмества такъв отчет в сайта на АТБ, е проява на голямо високомерие и на крайно пренебрежение към членовете, дали пари Асоциацията да съществува. Много се надявам зад липсата на нормален отчет, каквато НЕ е представян дори и пред Управителния съвет, да НЕ се крие и злоупотреба с финансите на организацията.

Въпреки че НЕ знаем точният брой на членовете, напълно очевидно е, че АТБ не е национална организация, както сме го замислили и записали в името й. За изминалите 2 години Асоциацията НЕ стъпи в нито един друг град извън София. Гостувахме в Пловдив, но това НЕ донесе никакъв практически резултат. И причината е много проста – АТБ не провежда национални мероприятия, а само локални сбирки в кафенета и в зали в София.

От началото на своето съществуване, АТБ не организира и не проведе нито едно собствено мащабно събитие. Тя светеше само с отразената светлина на чужди мероприятия  – Инвестор финанс форум, Мастер клас на Елана трейдинг, Академия за лични финанси на smartmoney.bg, семинар на КФН и НАП. Не подценявам присъствието на АТБ в тези мероприятия, но те щяха да си се случат и БЕЗ участието на Асоциацията.

Макар да имаше такива идеи, АТБ не осъществи контакт с нито една подобна международна или национална организация. Точно обратното – капсулира се в един град, в една зала и около едно лице. Много пъти съм предлагал правомощия и дейности на Асоциацията да се делегират и на други хора, но вместо това сдружението се превърна в

Еднолично дружество АТБ

Забелязах тази тенденция преди около една година, а днес трансформацията е напълно завършена със завземането и на основния сайт на АТБ. Така нашият Председател стана едноличен властелин на всичко в Асоциацията:

 • Той е единственото лице, което контролира домейна bg;
 • Вече сам той единствено администрира основния сайт;
 • Единствен разполага с печата на АТБ;
 • Само той има достъп до банковата сметка;
 • Еднолично решава разходите на сдружението;
 • Единствен знае какви са реалните приходи и разходи на организацията;
 • Само у него има списък с членовете на сдружението;
 • Единствен има достъп до e-mail адресите на Асоциацията;
 • Еднолично води кореспонденцията с членовете на сдружението;
 • и др.

И докато много от гореизброените прояви на еднолична власт остават скрити за трейдърите в България, има една публикация в сайта на АТБ, която категорично заявява

Асоциацията това съм аз

Тази публикация за мен беше и капката, който преля чашата ми на търпение. Отворете я и вижте за какво става въпрос!

„Здравейте, казвам се Иди Койси и ще ви кажа истината за трейдинга.“

В подобно изявление няма нищо лошо, ако то е написано в авторския ти блог, но неговото място НЕ е в сайта на Асоциацията. Изобщо не мога да се съглася, че официалната страница на една обществена организация е място, където може да се пише в първо лице единствено число. Да, аз самият често се изразявам по този начин, но правя това само в собствените си сайтове и книги.

Искам ясно да го кажа: Асоциацията на Трейдърите в България НЕ е създадена за изявите на един човек. Не е нормално една организация, замислена и наименувана с национално покритие, да се употребява като еднолична фирма. Нямам нищо против изявите на когото и да е, не оспорвам и личните качества на никого, но НЕ съм съгласен моят труд и цяла една Асоциация да служат само за едно единствено нещо – да създават публична идентичност на ЕДНО лице в сегашно време.

Има много по-лесни и по-достойни начини ако човек иска лично да работи за развитието на трейдинга в нашата страна, но НЕ и да се създава цяло сдружение с нестопанска цел, което да приватизираш. Все още си мисля, че е добре да има Асоциация на Трейдърите в България, но НЕ и само от и за

Група трейдъри, платили членския си внос

Понастоящем членският внос е единственият начин за издръжка на АТБ. Макар многократно да съм правил предложения, не бе направен дори и опит да се препечелват пари за Асоциацията  от търговия на финансовите пазари – нещо, на което авторитетно учим нашите членове.

Съгласен съм, че без пари не става, но събирането на членски внос не може да се превърне в идея фикс и в основна цел на такива ударни мероприятия като „Истината за трейдинга“, която нашият Председател обещава да разкрие безплатно на членовете на АТБ, а на останалите срещу 100 лв. Стремежът му за събиране на членски внос личи толкова неистово в поканата за неговия семинар, че той предлага дори чудеса, за да изкуши трейдърите: „… ако все пак решите, че тази истина ще ви понесе – пише той – и дойдете на семинара, носете си монета от 1 лев, а аз ще ви покажа възможност как да постигнете 10000% доходност!“

Няма една истина за трейдинга, няма и такъв трейдър, който да е последна инстанция за такава истина. Има различни начини и системи за постигане на успех на финансовите пазари, има и много хора в България, които разполагат и могат да споделят богат опит. А има и твърде много хора в цялата страна, които се борят за своя успех на борсата и търсят подкрепа от трейдъри за трейдъри. И, ако съществува Асоциация на Трейдърите в България, тя трябва да е за всички нас. Затова ясно ще го кажа:

АТБ не върви в правилната посока

В управлението на Асоциацията са нужни изцяло нови хора. Всички ние, които я учредихме и създадохме, е време да се отдръпнем от управляване и председателстване. Време е за национално и широко присъствие в АТБ. Време е Асоциацията наистина да започне да работи за развитие на трейдинга в България. Нужно е да се промени устава, да се премахне бариерата на членския внос, а Общото събрание да стане форум на гилдията.

Нужно е функциите в АТБ да излязат от ръцете наедно лице и да се разпределят между  повече хора. Трябва да се пресече капсулирането и активно да започнат да се прилагат начини и форми за приобщаване. Дейността на Асоциацията трябва да излезе от малката зала в центъра на София и да достигне наистина до трейдърите в цялата страна.

Всички ние сме Трейдърите в България и, ако има Асоциация, която претендира да ни обединява, то в нейното съществуване и дейност трябва да участваме всички ние! След като имаме сдружение, то трябва ярко да присъства в общественото пространство и да работи само и единствено за многобройните индивидуални трейдъри на България.

Така поне мисля аз!

Стефан Трашлиев  – съучредител на АТБ

Сподели тази статия:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisEmail this to someone

About 

Индивидуален трейдър на международните финансови пазари. Журналист популяризатор. Издател на списание Трейдър. Автор на популярни книги за постигане на успех в търговията на финансовите пазари. Създател на концепцията за холистичния трейдинг, повече информация за който ще намерите в моя авторски проект:

http://smarttraders.eu/

Tags:

Comments

 1. […] действия на Председателя, написах че е дошло Време разделно за АТБ. Това обаче не доведе до никаква промяна, а само до […]

Свободната общност

Ела при нас във Фейсбук!

Кампания

Удивителна

Ползване

Публикациите в trade4win.info са информационни, не съдържат препоръки за покупка или продажба и не трябва да се ползват за взимане на инвестиционни решения.

Отговорност

Търговията на Форекс пазара е високорисково занимание и trade4win.info не носи отговорност за решения, взети на базата на поместените тук публикации.

Условия

Списание trade4win.info е независима медия и неговото издаване не е обвързано с брокери на финансови услуги, както от България, така и от чужбина.

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close